Skip to Content

Factoring met professioneel advies

Wilt u uw cashflow verbeteren? Streeft u naar meer financiële zekerheid voor uw bedrijf? Wenst u niet langer afhankelijk te zijn van klanten en hoe snel zij uw facturen betalen? Dan is factoring de oplossing voor u.

Ontdek meer over:

Wat is factoring?

Factoring is een financiële dienst waarbij u als bedrijf uw openstaande facturen overdraagt aan een factorbedrijf. Bij deze vorm van debiteurenfinanciering ontvangt uw bedrijf een aanzienlijk percentage van het factuurbedrag via de factoringmaatschappij. Zij neemt de verantwoordelijkheid voor het beheer en de inning van de facturen op zich.

Bovendien kan er een optie worden gekozen om het risico van wanbetaling te verzekeren. Zo beschermt u uw bedrijf extra.

Wat is het doel van factoring?

Het voornaamste doel van factoring is om bedrijven sneller toegang te doen krijgen tot liquide middelen, zonder te hoeven wachten op klantbetalingen. Dit beperkt tevens het risico van onbetaalde facturen. Factoring kan de cashflow van uw bedrijf verbeteren, financiële risico's verminderen en extra kapitaal vrijmaken voor groei en investeringen.

Wat zijn de voordelen van factoring?

Kiezen voor factoring biedt heel wat voordelen voor een bedrijf. Zo verbetert u de liquiditeit van uw bedrijf, geeft u klanten meer ruimte, kan u rekenen op kredietbeoordelingen, verlaagt u uw eigen risico’s en bespaart u een hoop tijd. Genoeg redenen om factoring te overwegen als financieringsoptie.

  • Verbeterde liquiditeit
    Het belangrijkste voordeel van factoring is dat u direct meer liquide middelen ter beschikking krijgt. Factormaatschappijen betalen de financiering doorgaans binnen 24 uur uit. Hierdoor kunt u sneller groeien, investeren en/of uw leveranciers tijdig betalen.
    De bevoorschotting groeit bovendien automatisch mee met uw bedrijf. Dat is één van de grote verschillen tussen factoring en bijvoorbeeld bankleningen.
  • Flexibiliteit voor uw klanten
    Ook uw klanten genieten mee. Factoring geeft namelijk de mogelijkheid om klanten een langere betalingstermijn te bieden. De meeste factoringbedrijven aanvaarden betalingsvoorwaarden tot wel 90 dagen na de factuurdatum. Dit levert u een sterk commercieel voordeel op ten opzicht van uw concurrenten.
  • Kredietbeoordeling
    Factorbedrijven kunnen ook het risico op wanbetaling van u over nemen. Dan onderzoeken ze de kredietwaardigheid van uw klanten en potentiële klanten. Ook dit is voor u interessant. Zo heeft u de zekerheid dat u samenwerkt met kredietwaardige bedrijven.
  • Verminderd risico
    Het risico op wanbetaling valt dankzij factoring niet meer op de schouders van uw bedrijf. Kortom, u bent beschermd tegen zowel faillissementen als vermoedelijke insolventie, waarbij een debiteur 90 dagen na de vervaldatum van de factuur nog niet heeft betaald. Het biedt u meer financiële zekerheid en beschermt u tegen het risico op oninbare facturen.
  • Tijdbesparing
    De outsourcing van uw debiteurenbeheer maakt heel wat tijd vrij. Tijd die u goed kan gebruiken voor uw hoofdactiviteiten. Het debiteurenbeheer kan volledig of gedeeltelijk overgenomen worden. Ook incasso’s en betalingsachterstanden zijn niet langer uw zorg.
  • Behouden klantrelatie
    Onbetaalde of laattijdig betaalde facturen zetten een klantrelatie onder hevige druk. Door te kiezen voor factoring vermijdt u dit spanningsveld. Het is immers uw partner die achter de veren van uw klant zit.

Geniet ook van deze voordelen


Contacteer ons

Hoe gaat factoring in zijn werk?

Factoring verloopt via enkele stappen. Het begint met de overname van uw facturen, gevolgd door de voorfinanciering ervan. Vervolgens is er het inningsproces, de verrekening en vergoeding.


Stap 1: verkoop van facturen

Uw bedrijf levert goederen of diensten aan een klant en verstuurt facturen met betalingstermijnen van 30 tot 90 dagen. Waarom wachten tot ze hun facturen (tijdig) betalen, als u het bedrag morgen al op uw rekening zou kunnen hebben? Door uw facturen over te dragen aan een factoringmaatschappij, wordt u sneller betaald en heeft u dus sneller financiële middelen ter beschikking.

Stap 2: voorfinanciering

Na het overdragen van uw facturen ontvangt u een voorschot. Doorgaans gaat dit om een bedrag tussen de 75% en 90% van het totale factuurbedrag. Maar sommige factoringbedrijven gaan daarin verder en betalen tot 100% onmiddellijk uit. Vooraf voert de factoringmaatschappij de contractueel afgesproken controles uit. Dit voorschot wordt beschouwd als voorfinanciering en wordt vaak binnen 24 uur overgemaakt naar uw rekening.

Stap 3: inningsproces

De factoringmaatschappij neemt vervolgens het volledige debiteurenbeheer over en zorgt voor de inning van de facturen zodra deze vervallen. Wie het risico van wanbetaling op zich neemt, u of de factoringmaatschappij, hangt af van de gemaakte afspraken.

Stap 4: verrekening en vergoeding

Wanneer uw factorbedrijf de volledige betaling van de klant heeft ontvangen, betaalt zij het resterende bedrag aan uw bedrijf uit. Dit is het factuurbedrag minus het eerder uitgekeerde voorschot en de factoringkosten, die dienen als vergoeding voor de dienstverlening.

Welke vormen van factoring bestaan er?

Factoring kent verschillende vormen, maar de kern blijft altijd hetzelfde: een factoringmaatschappij neemt uw openstaande facturen over en u ontvangt onmiddellijk een deel van het factuurbedrag als voorschot.

American style-factoring

Deze vorm van factoring wordt vooral aangeboden door FinTech-bedrijven en zijn ideaal voor starters en KMO's. Het biedt financiering tot wel 98% van uw openstaande facturen. U betaalt enkel een percentage van de omzet, doorgaans tussen de 1,8% en 5%, en hierin is de rentelast inbegrepen. De prijs is dan ook sterk afhankelijk van de betalingstermijn die u aan uw klanten toekent. Daarnaast behoudt u volledige flexibiliteit in het selecteren van welke facturen of debiteuren u in het factoringprogramma wilt opnemen. Facturen die niet in aanmerking komen voor financiering, omdat ze bijvoorbeeld niet verzekerd kunnen worden tegen wanbetaling,  worden simpelweg niet verkocht, waardoor u geen factoringkosten betaalt op niet-voorgeschoten facturen.

Traditionele factoring

Traditionele factoring wordt vaak aangeboden door bankgerelateerde factoringbedrijven. Het biedt financiering voor 60% tot 90% van uw openstaande vorderingen. De factoringfee varieert tussen 0,1% en 3% van de omzet, maar de financiering gebeurt via een rekening-courant, waarbij u naast de factoringfee dus ook nog een rente betaalt over het voorgeschoten bedrag. Bij dit type bent u verplicht om al uw facturen via de factor te laten verlopen, tenzij deze contant worden voldaan. Anderzijds is het hier niet altijd noodzakelijk om het risico tegen wanbetaling mee in de factoringformule op te nemen. Deze vorm van factoring is vooral geschikt voor grote ondernemingen en minder voor KMO’s en startende ondernemingen.

Een ander onderscheid heeft betrekking op het al dan niet overnemen van het debiteurenrisico:

Without recourse factoring

In dit geval neemt de factoringmaatschappij het risico van wanbetaling op zich. Voor elke debiteur dient u vooraf een kredietlimiet aan te vragen. Zodra deze limiet is goedgekeurd, worden uw facturen door de factor verzekerd tegen wanbetaling, maar uitsluitend in geval van insolventie van de debiteur en voor maximaal het bedrag van de toegekende kredietlimiet. Betalingsgeschillen zijn echter uitgesloten van deze verzekering.  

With recourse factoring

Hier blijft het risico op wanbetaling door bij uzelf wat betekent dat u bij wanbetaling de gefinancierde bedragen zult moeten terugbetalen. Wanneer een factuur te lang vervallen is, zal de financiering op nieuwe facturen gebruikt worden voor de terugbetaling. Dit kan opgevangen worden door de factoringmaatschappij begunstigde te laten maken van uw kredietverzekeringscontract. Dan zal de factoringmaatschappij uitsluitend binnen de afgegeven kredietlimieten financieren.  

Verder wordt factoring ook vernoemd volgens de wijze waarop uw debiteuren over de factoring worden geïnformeerd:

Genotifieerde factoring

 Bij deze vorm worden uw debiteuren op de hoogte gesteld dat de facturen zijn overgedragen aan de factoringmaatschappij. Dit gebeurt middels een cessietekst op de factuur, waarin wordt vermeld dat betalingen uitsluitend aan de factor moeten worden voldaan. Dit is de juridisch correcte werkwijze.

 Confidential factoring

 Bij confidential factoring worden debiteuren niet geïnformeerd over de overdracht van de facturen. Het debiteurenbeheer blijft dan doorgaans in handen van de factoringklant. Hoewel deze werkwijze juridisch minder waterdicht is, blijft het bankrekeningnummer op de factuur dat van de factoringmaatschappij.

Hoe vindt u het factoringbedrijf dat bij u past?

Een factoringmaatschappij hoort een perfecte match te zijn. Hoe weet u nu welk factorbedrijf bij u past? Daarvoor kan u rekenen op onze expertise. Nextfactor is al jaren ervaringsdeskundige in de factoring wereld. Wij maken voor u de vergelijking op basis van uw specifieke noden.

Maakt u momenteel gebruik van factoring, maar bent u niet tevreden? Dan kan dit meerdere oorzaken hebben. Het is belangrijk om deze te identificeren. Misschien is het tijd om uw factoringovereenkomst te herzien of om de markt te verkennen.

Hoe kunnen wij u helpen

Contacteer ons